celkem inzerátů: 10 447  |  inzerce za 24 hodin: 627

Vyhledávání:

  inzerce i-Bazar.cz » Hudba, kultura » Hudební nástroje » Klavíry, piana » Starožitné pianino Martinek Teplitz Schönau 

Starožitné pianino Martinek Teplitz Schönau

Tento inzerát byl již vymazán, již nění aktuální. Podobné inzeráty naleznete v kategorii Klavíry, piana.

Starožitné pianino Martinek Teplitz Schönau

Číslo inzerátu: 2658253
inzerát vložen: 17.10. 2013 08:23
Velmi zachovalé pianino černé barvy se dvěma pedály, polopancéř, anglická mechanika. Značka Martínek Teplitz - Schönau. Plně funkční. Bylo vyrobeno v roce 1914 nebo i dříve, jak vyplývá z jeho historie a to proto, že firma Martinek v Teplicích fungovala od roku 1876 do 1.světové války, takže je určitě starší než z roku 1914.
Dávno je tomu, předávno, co bylo přivezeno z Holešova do Kychové, což je část obce Huslenky, do thonetovského zámečku „Babo“. Ten byl postaven roku 1939 jako letní sídlo paní Thonetové, a po osvobození propadl konfiskaci společně se vším rozsáhlým pozemkovým i průmyslovým vlastnictvím Thonetů. Jeho dočasné využívání v tomto zámečku pro školské účely bylo více méně sezónní. Později sloužilo při vyučování na Základní škole v Huslenkách. Po vyřazení z evidence, z inventáře školy, bylo odkoupeno učitelkou – ředitelkou, pro její malou dcerku. Před 27 lety se spolu s ní přestěhovalo nazpět do Holešova.
Ale stejně, víc poezie v sobě mělo v sobě vyprávění nebožky tchýně našim dcerkám, víc se mi líbilo toto její povídání, které mělo v sobě takový nádech vznešenosti:
Holky, učíte se hrát na historickém klavíru, který pochází z holešovského zámku. Važte si toho. Přivezla si ho tehdy s sebou holešovská hraběnka na zámeček v Kychové. Tam potom už zůstal. Později byl převezen do základní školy v Huslenkách – Bařinách. Odtud jsme jej odkoupili my. Vaše maminka se před časem na něm také učila hrát, bylo to tehdy, když byla tak malá, jako jste teď Vy.

rodsolid.rezk.cz

Úvodní strana | Přidat inzerát | Podmínky inzerce | Kontakt | Nápověda
Jakékoliv kopírování a jiné využívání obsahu i-Bazar.cz bez písemného souhlasu i-Bazar.cz je zakázáno. Provozovatel nenese zodpovědnost za obsah uveřejňovaných inzerátů. (ID 7270)
© 2005 - 2024 i-Bazar.cz | 0.01